La web original de MadTeam, online desde 1997
Entrar | Registrate
Madteam > Rutas y Reseñas » Excursionismo » Prepirineo » Ascensió al Cap Llitzet (La Gallina Pelada), el cim de la Serra d'Ensija, en ruta circular des del Pla de la Creu de Fumanya
 
 
 
 
 
 
Añadir reseña | Subir track

Ascensió al Cap Llitzet (La Gallina Pelada), el cim de la Serra d'Ensija, en ruta circular des del Pla de la Creu de Fumanya

Excursionismo  

Zona: Prepirineo · Berguedà   Autor: NarhinanEnviar a tus amigos      Versión para impresión

Introducción La Serra d'Ensija és una de les serralades prepirinenques més desconegudes, segurament a causa de la major popularitat i alçada de les seves veïnes del Nord: El Pedraforca i El Cadí. Tampoc no resulta enlluernadora per la seva vegetació o l'aigua, poc abundant, però l'espectacularitat de les vistes, la diversitat paissatgística i dels trajectes a realitzar, bé la fan mereixedora de millor consideració en l'àmbit excursionista.
La ressenya d'aquest ruta es basa en l'excursió realitzada el diumenge 11 de desembre de 2005 per Cristina Segura, Jordi Cazaña, Joan Portell, Josep Puig, Neus Arisa i jo mateix, i també en el treball previ de recerca que vaig realitzar per preparar la sortida. Es tracta de fer l'ascensió al cim conegut popularment com La Gallina Pelada, però per una ruta diferent i més llarga i accidentada respecte a la tradicional que té inici i final a la Font Freda, per la banda de Saldes.

Mapas y Croquis
Zoom Mapa

Fotos
Roc i el poble de Peguera van quedant enrera, mentre el sol s'alça lentament (Foto Jordi Cazaña))
Roc i el poble de Peguera van quedant enrera, mentre el sol s'alça lentament (Foto Jordi Cazaña)
Can Ferrús, la roca petita i la gran, determinen la ruta, fins a superar el coll de l'Estret, al fons. (Foto Cristina Segura)
Can Ferrús, la roca petita i la gran, determinen la ruta, fins a superar el coll de l'Estret, al fons. (Foto Cristina Segura
L'ascesió per Les Llosanques és una de les parts més difícils del recorregut (Foto Jordi Cazaña))
L'ascesió per Les Llosanques és una de les parts més difícils del recorregut (Foto Jordi Cazaña)
Des del cim Roca Blanca cal caranejar fins al Cap llitzet, al fons. (Foto Fèlix Camprubí))
Des del cim Roca Blanca cal caranejar fins al Cap llitzet, al fons. (Foto Fèlix Camprubí)
Baixant del Cap Llitzet, abans d'arribar als rasos i el refugi, ja es veu el coll al fons a la dreta. (Foto Neus Arisa))
Baixant del Cap Llitzet, abans d'arribar als rasos i el refugi, ja es veu el coll al fons a la dreta. (Foto Neus Arisa)

Descripción La ruta consisteix en un recorregut circular des de la falda sud de la Serra d'Ensija, al Pla de la Creu de Fumanya, passant per Peguera, Ferrús, L'Estret, Les Llosanques, Roca Blanca, Cap Llitzet (La Gallina Pelada), refugi Delgado Úbeda, plans d'Ensija, rasa dels Pedragassos i tornada al Pla de la Creu de Fumanya, amb uns 14 km de recorregut total i uns 800 m. de desnivell.

L'excursió la vam realitzar amb neu, un pam a Peguera i prop de mig metre a partir dels 2.100 m. Vam invertir-hi 7 hores, amb parades incloses -que van ser moltes i llarguetes, en un dia magnífic, molt assolellat, una visibilitat excelent i cap excés de fred. Sense neu aquesta excursió s'ha de poder realitzar perfectament en les 5,30 o 6 que havíem previst de mínima, fins i tot amb neu s'hauria de fer bé en 6 horetes, però hi havia tant per badar i per fotografiar que...

La aproximació normalment es realitza per la C-16 (Eix del Llobregat), direcció nord, fins uns 10 o 12 Km. després de Berga (60 de Manresa i 120 de Barcelona), ben passada la Central Tèrmica de Cercs, prendrem una carretereta a l'esquerra direcció Sant Corneli, Fígols i segurament Vallcebre. Els 3 Km inicials pugen uns 300 m, fins a Sant Corneli (1.000 m).

Després la carretera continuarà pujant, primer encara fort, després més suaument fins als 1.600 m. Passats els disseminats de Fígols i Fumanya i, recorreguts uns 10 Km, ignorem la pista de terra que mena a Vallcebre, però si tenim temps sempre podrem entrar-hi dos o tres-cents metres per apropar-nos a les antigues mines de carbó a cel obert per observar els centenars de petjades de dinosaures fossilitzades.

Un parell de quilometres més i ja sens acaba l'asfaltat (encara que a l'Alpina s'indica que acaba 1 Km. més enrera, l'asfaltat arriba just fins a la trifurcació del camí) al Pla de la Creu de Fumanya (1.650 m), on ja podrem anar aparcant els vehicles i anar-nos preparant per començar l'excursió.

0h 00' Comencem a caminar tot prenent la pista que ens queda més a l'esquerra i que aviat comença a baixar i s'assenyala com a PR C-73 (de Berga i Queralt a Sant Corneli).
0h 10' Ben just si haurem fet mig quilòmetre (i algunes caigudes per la neu glaçada a les roderes) confluïm amb el GR - 107, El Camí del Bons Homes (de Queralt a Montsegur) que prendrem cap a la dreta (ara GR i PR, avancen plegats). De seguida trobem a la dreta la Font de Cal Coix, on normalment hi podrem fer aigua, i tot seguit les ruïnes d'aquesta i d'altres masies i, de seguida el pintoresc poble abandonat de Peguera (0h 20' - Km 1,2) a la dreta, just dessota el roc que en rep el nom i a l'esquerra la petita ermita de Sant Miquel. Si anem d'hora i el temps ens acompanya podrem veure com el sol vol veure Peguera tot traient el cap entre la Solana de Peguera i la Baga de Noucomes.
Deixem enrera Peguera, ara la pista planeja i puja lleument pel bellmig de la preciosa vall de Peguera (els Planells en diuen a l'Alpina) procurant no oblidar-nos d'admirar el roc que, des d'aquest cantó, pren tota la seva dimensió. Aviat ens deixa per l'esquerra el PR C-73 (0h 50' - km 3,1). Ara el GR.107, tot sol, torna a baixar i aviat es torna a trifurcar (1h 05' - km 4,2). Sense deixar el nostre Camí dels Bons Homes, tirem pel mig, planejant i endinsant-nos en el bosc de pi roig. (El camí de la dreta ens retornaria directament al cotxe, fent drecera, però si haguéssim pres aquesta opció ens hauríem perdut el poble, el roc i la travessa per la vall de Peguera) (Compta aquí! la millor pista és la de l'esquerra, i també és un GR, concretament la variant 107.1, però ens aniria apartant de la ruta) Just després de la confluència a ma dreta i pocs metres per sobre del camí, si cal, hauríem de trobar la Font de la Bruixa i mig quilòmetre més endavant, ara vora el camí, la Font de la Teuleria.
1h 20' (Km 5,5) Roc i casa de Ferrús, mig enrunada. A partir d'ací el Camí dels Bons Homes esdevé sender i comença a pujar, uns 300m en un parell de quilòmetres, primer de cara a la imponent Roca Gran de Ferrús que sembla que ens tibi, després per sota d'aquesta, en paral·lel, i finalment per la canal de L'Estret.
2h 30' fins a 3h (Km 7,5) Al collet de l'Estret hem de deixar les marques blanques i vermelles del GR per prendre un viarany a la dreta fitat i pintat amb marques grogues i vermelles (encara que no gaire ni d'una cosa ni de l'altre) que ens pujarà tot d'una al cim de Roca Blanca, altres 300 m. per sobre. Aquest tros que deu fer poc més d'un 1 Km, caldrà agafar-se'l amb calma. També és un bon lloc per a fer el primer mos del dia que ens ocuparà una estona més. Si triem bé l'espai, podrem contemplar totes les serralades interiors de Catalunya, des del Montseny al Port del Compte, passant pel Montcau i la Mola, Montserrat i, fins i tot, més enllà els Ports de Beseit.
3h35' fins a 4h (Km 8,5) Roca Blanca (2.289 m), aquest és el tercer cim en altitud de la Serra d'Ensija, rera el Creu de Ferro (2.294) i el Cap Llitzet (2.317). Abastar-lo des del sud és espectacular, doncs, si tot pujant-hi teníem unes vistes impressionants en un radi superior als 180º, en fer cim se'ns obre una panoràmica espectacular de 360º que abasta dos-cents quilòmetres dels Pirineus, només interromputs pels més immediats Pedraforca i Serra del Cadí i d'altres serres adjacents. Som d'alt la Serra d'Ensija ara les marques grogues i vermelles s'haurien de fer més presents, però en temps de neu... De tota manera cap a l'est La Gallina Pelada es fa prou evident i per anar-hi només cal carenejar, però amb molt de compte.
4h 15' a 4h 45' (Km 9) Cap Llitzet (2.317 m) No hi ha cap dificultat entre un i altre cim, i només mig quilòmetre escàs, però, si el dia acompanya, és difícil no encantar-si. Després seguim cap a l'E pel sender que deu estar marcat en groc i vermell, tot descendint, remuntant i tornant a baixar fins al refugi.
5h 00' (10,1 Km) Refugi Serra d'Ensija (2.156 m) i Font d'Ensija, on podrem aprofitar per tornar a fer aigua, doncs ja no en trobarem més. Tot i que farà poc més de dues hores que em fet el mos, sembla el lloc més escaient per dinar.
5h 40' Deixem el refugi anem seguint (gairebé intuint en el nostre cas) el sender marcat amb algunes estaques amb punts vermellosos, sempre direcció E, cap al collet que es divisa clarament al fons, més a la dreta del Creu de Ferro i del pic anterior. Quan es bifurca prenem l'opció més E o SE (el sender que va cap al N ens conduiria, pel recorregut convencional, cap a Saldes). Ara el nostre sender transcorre pels rasos d'Ensija i puja lleugerament cap al SE fins el collet.
6h 15' (12 Km) Passat el collet que no té nom, però que podríem anomenar Collet dels Rasos d'Ensija, es comença a baixar, primer suau i aviat més marcat, durant prop d'un 1 Km, sempre en direcció E i SE, i sempre per la rasa que, a poc a poc s'haurà d'anat endinsant en el bosc. Probablement en el primer quilòmetre ja haurem trobat el sender fitat que transcorre pel fons d'aquesta rasa, també sense nom, que condueix les aigües cap als Pedragassos.
6h 35' (13 km) Ara, a les envistes d'un serrat anomenat del Pal, i que hem de tenir davant nostre, el sender i la rasa tomben cap a la dreta, prenent direcció S. Dos o tres-cents metres més endavant el sender deixa el fons de la rasa i se'n separa progressivament per l'esquerra, encara que no massa. Continuem baixant, creuem una pista en desús i poc més avall desenvoquen en una altra que, per l'esquerra, de seguida ens apropa al cotxe.
7h (14 Km) Fi de la ruta.
 
Ressenya: Fèlix Camprubí
Mapa i trajecte: Joan Portell
Fotos: Jordi Cazaña, Cristina Segura, Neus Arisa i Fèlix Camprubí.

RELAT A: http://www.madteam.net/usuarios/aventuras/relato.php/UnplaerperalssentitsA.../201.html
PIADA A: http://www.madteam.net/foro/piadas.php?ops=22
GALERIA A: http://www.madteam.net/fotografia/galeria.php/1601


ALTRES CONTACTES D'INTERÈS:
Per a qui no vulgui matinar es pot fer nit a preus raonables:

Refugi Delgado Úbeda o Serra d'Ensija www.feec.org/Informacio%20Gral/Refugis/refugi.php?idRef=1163 - 934120777 o 616855535 (Eduard)
Turisme rural Cal Barbut (Fumanya) 938240102
Fonda Cal Maco (Cercs) www.spainmountains.com/detalleber.asp?cod=3722&ba=smhoteles&idi=6 - 938248283
Hotel Estel (Berga) www.hotelestel.com - 938213463


Altres informacions d'interès:

Consorci de Turisme de l'Alt Berguedà: www.altbergueda.com - 938221500

Museu de les mines de Cercs (a Sant Corneli): www.rutaminera.diba.es - 938248187
Petjades de dinosaure fossilitzades (Fumanya) lamalla.com/municipi/article.asp?id=125660 - www.apabcn.es/nweb/informatiu/infor-heme-act.asp?num=222&sec=30&ord=3
 

 
Enviar a tus amigos      Versión para impresión

Comentarios
Enviado por Neusle el lunes 15 de febrero de 2010

“Genial esta crónica!!!Gracias, será muy útil para este próximo sábado. Saluditos!”
Enviado por Jose Luís Franco el lunes 7 de febrero de 2011

“Gracias por la descripción, nos sirvio de mucho para efectuar la excursión”
Añadir nuevo comentario

Usuario de Madteam.net No usuario
Vista Previa

 
 
 
 
 


Contactar con Administrador Madteam.net (David Oliveras) (este NO es el contacto del club exc. madteam)


© David Oliveras 1997 - 2018Licencia de Creative Commons | Nota Legal | Política de cookies | BLOG
 
Este sitio web utiliza cookies propias y de terceros para asegurarte una mejor experiencia. Al usar nuestro servicio, aceptas el uso de las mismas. Pulsa para ver más información sobre las cookies