La web original de MadTeam, online desde 1997
Entrar | Registrate
Madteam > Rutas y Reseñas » Via Ferrata » Prepirineo » FERRATA REGINA
 
 
 
 
 
 
Añadir reseña | Subir track

FERRATA REGINA

Via Ferrata  

Zona: Prepirineo · Peramola (Alt Urgell)   Autor: NyagaEnviar a tus amigos      Versión para impresión

Introducción Una ferrada molt llarga i ben equipada però que demanarà un alt desgast físic. Totalment recomanable per a persones amb experiència en vies ferrades tècniques i llargues.

Mapas y Croquis
Zoom Mapa

Zoom Croquis

Fotos
Pont que ens porta cap el segon tram)
Pont que ens porta cap el segon tram
Inici del segon tram)
Inici del segon tram
Canvi de paret en el 3er tram)
Canvi de paret en el 3er tram
Tram final)
Tram final
Fi de la ferrata)
Fi de la ferrata

Descripción


Dificultat:
Molt alta (MD). Té bastants trams molt atlètics i alguns són llargs i atlèticament mantinguts. És un itinerari molt aeri, vertical i en vàries zones desplomat.

Desnivell:

De l'aparcament a l'inici de la via: 100 m.
Primer tram (inici via fins cim agulla): 175 m.
Primer i segon tram (inici via fins feixa) 230 metres
Integral (inici via fins punt més alt): 430 m.
Recorregut total de la via ferrada: 1.045 m.


Equipament:
Excel·lent, en molt bon estat i abundant (en algunes zones fins i tot amb excés).

Equipadors:
Josep Vergara, Verena Masius i Xavi Vidal.
Del 1997 al 2004.Horari:

Aproximació 20'

Primer tram 40' (inici, cim agulla, baixada agulla i aproximació al pont)

Segon tram 25' (del pont a la feixa)

Tercer tram 1h 20' (de la feixa al cim)

Descens 1 h

Total aproximació, via i descens 3 h 45'


Material: Casc, arnès, baga d'ancoratge, dissipador.


Accés: Des d'Oliana agafem la carretera C-14 direcció a la Seu d'Urgell. A uns 5 km. de la presa del pantà d'Oliana (km. 149 de la C-14 aproximadament) veurem a ma dreta, el pont inacabat d'Esquella. Actualment (setembre 2005) tota aquesta zona està en obres. Quan estiguin acabades la referència serà deixar el cotxe a l'altura d'aquest pont i abans d'entrar al túnel que actualment s'està construint.


Aproximació: Traspassarem la carretera pel davant del túnel i trobarem un torrent (barranc del Boter). Al fons hi trobarem marques vermelles que ens portaran primer pel fons del torrent, i després per un corriol marcat també amb fites fins a una torre elèctrica (10') i posteriorment, sempre amb tendència a la dreta, fins al peu de la paret a través d'un bosc de pins. El desnivell que guanyem a mida que ens acostem a la via i les fantàstiques vistes que comencem a gaudir del pantà d'Oliana des d'el camí, són un anticip del que ens espera. Rodejarem la base de la paret i ens trobarem amb l'inici de la via ferrada (20').


La via: L'itinerari es divideix en tres trams. El primer puja a l'agulla situada al front de la massa rocosa. El segon arriba a una feixa molt visible al mig de la paret. El tercer arriba al cim de la cinglera dels Esplovins.

- Primer tram: Ens costarà una mica arribar als primers graons que ens portaran per una paret vertical equipada fins una placa inclinada que superarem amb l'ajut de cadenes. Pujarem per una canal amb graons artificials de fusta i ciment per evitar l'erosió i que ens facilitaran la progressió per la terra. Arribarem al collet de l'Esquirol (25') del que baixa un camí que ens pot tornar a l'aparcament en uns 30'. Nosaltres seguirem per una canal a l'esquerra i un ressalt que ens portarà a una bifurcació de la via. Tornarem a seguir per l'esquerra flaquejant primer i desprès per una paret vertical i aèria que ens situarà al cim de l'agulla (35'). Excel·lent vista. Baixarem per la mateixa paret i ens tornarem a situar a la cruïlla que ens portarà, per la dreta, al pont de 14 m. que marca l'inici del segon tram (40').

- Segon tram: Passem el pont i enfilem una paret molt aèria i vertical, equipada amb graons i amb cadenes. És un tram llarg que ens portarà a una petita feixa penjada (10'). Seguirem un esperó vertical fins la gran feixa característica d'aquesta paret. (20'). Un corriol a l'esquerra ens portarà a l'inici del tercer tram (25'). Des d'aquí podríem seguir la feixa per l'esquerra per un corriol marcat amb senyals vermelles que en 45' ens portaria a l'aparcament. Una senyal ens adverteix de la dificultat del tram que ve ara.

- Tercer tram: Aquest tram és, en comparació als altres anteriors, molt més llarg i difícil, i ens exigirà un esforç físic important. Començarem per una paret molt aèria i vertical molt ben equipada amb graons i cadenes. Arribarem a un ressalt (15') on trobarem la indicació d'una via d'escapament delicada a la dreta. Nosaltres seguirem per l'esquerra a través d'un seguit de ressalts equipats, alguns dels quals ens exigiran força de braços. Al final ens trobarem una paret vertical i aèria, amb una sèrie de passos desplomats (30'). Aquest és possiblement el tram més difícil i exigent de la ferrada. Al final, un flaqueig a l'esquerra ens porta a una gorja. Canviarem de paret (atenció a l'assegurança) i seguirem per un llarg tram que ascendeix amb tendència a l'esquerra. Desprès combinarem una sèrie de ressalts fins que trobarem una nova via d'escapament a la dreta (50'). Seguirem flanquejant a l'esquerra i ens trobarem una paret vertical al mig de la qual tindrem dues opcions de sortida de la via (60'): La sortida normal, per l'esquerra, és la més fàcil. Fa un flaqueig fins a una canal vertical equipada amb graons (65'). La sortida original, per la dreta, ens porta a una paret vertical. A la part final hi han uns passos desplomats. Sortirem per un ressalt fins a una balma on trobarem una bústia amb el llibre de registre (75'). Al costat dret de la bústia, un desplom amb el primer graó una mica allunyat ens demanarà el darrer esforç. Un seguit de graons ens portaran al final de la via (80').


Descens: Pujarem una mica seguint les marques vermelles que ens portaran a l'inici d'un camí de baixada equipat (camí Joan Nubiola). Aquest camí està equipat amb graons i cadenes. Té algun tram bastant aeri i vertical. Trobarem també una canal estreta equipada amb cadenes i passamans. Hi han també alguns graons per evitar l'erosió del camí. Veurem que a ma dreta s'incorporen les dues vies d'escapament que hem trobat a la pujada. Seguint sempre les marques vermelles arribarem a la gran feixa que ens portarà primer a l'inici del tercer tram (25') i desprès al fons de la cinglera (pel camí trobarem alguns passamans). Tornarem al torrent que ens portarà un altre cop a l'aparcament (60'). 

 
Enviar a tus amigos      Versión para impresión

Comentarios
Enviado por Roger el lunes 23 de enero de 2012

“Via tant espectacular como peligrosa. Si, me gustaria reflexionar sobre eso que acabo de decir.Se trata de una vía tremendamente bonita, combinando unos grandes paisajes, una orientacion solar immejorable y un gran desnivel, ademas podremos degustar un puente tibetano, desplomes, grapas de todos tipos, cadenas, etc. una experiencia única visual y tecnicamente ablando.El otro tema, pues sí, para decirlo rapido, yo no entiendo como esta via esta abierta, creo que ahora mismo, en el estado que esta, deveria prohibirse hacerla. El motivo, como ya se ha expuesto por aquí, es claro, el cable de vida esta roto en la mayoria de los tramos, así és. No solo en algun tramo pequeño o similar, no no, me atreveria a decir que un 50% de la via està sin cable de via, quizá, sin cable solo un 25% pero el otro 25% el cable esta al límite, una caida y este se transforma es un simple alambre de adorno.El motivo es claro, y tratando de la gran labor que hicieron los constructores al construir la ferrata, no entiendo como la sujecion del cable de vida a los hierros esta echo de tal forma insuperablemente mal en un 90% de estos. És logico que si el cable queda zesgado, haciendo una brusca "S" y tant poco tenso, acabe quebrando o este apunto de hacerlo. La solucion seria tant simple como enganxarte en los peldaños o pasamanos, pero.. si en medio de la via ves como algunos han saltado, tampoco te fias mucho, sinceramente.En conclusion, no he sufrido por mi vida, pero considerando que estoy preperado fisicamente y tecnicamente (en temas de escalda) si que he sufrido un monton por mi seguridad. ”
Enviado por Nyaga el miércoles 1 de febrero de 2012

“La meva ressenya és del setembre del 2005, época en la que la via estava en un estat impecable. Caldrà tenir en compte, per tant, els comentaris del Roger sobre l'estat actual de la ferrada a l'hora d'intentar-la.”
Enviado por Alex el martes 13 de marzo de 2012

“En el dia de hoy 13/03/2012 hemos ido ha hacer esta magnifica via ferrata, he de decir que ayer leyendo a Roger me quede algo preocupado, esta mañana antes de salir nos equipamos con una cuerda algunos tascones y demas seguros recuperables por si acaso.... Chico que quieres que te diga, comparto contigo que es una via dura y exigente, que no se ha de hacer a la ligera, que has de tener cierta experiencia y que no la puede hacer cualquiera, pero de ahi a que el 50% del cable de vida no este.. La via esta bastante bien, si es cierto que hay algun tramo con el cable en mal estado o roto, pero son tramos que son extremadamente faciles, expuestos quiza si, pero muy faciles, no he tenido en ningun momento sensacion de estar jugandomela, pero bueno yo esta no era la primera via ferrata que hacia, y la montaña la toco bastante.”
Enviado por Saniel el domingo 7 de octubre de 2012

“mi primera ferrata, no la e terminado por el agotamiento ya que mi forma fisica no es que este en su mejor momento, pero me a parecido una buena via.En casi toda la via tienes donde atarte. si que en algunos tramos la sirga esta rota pero no son tramos complicados.Por mi parte avisar que el tramo antes del cambio de pared es matador, subes unos cuantos escalones en una pared inclinada un poco hacia atras en la que justo en medio as de soltarte un brazo para el cambio de mosquetones...matador pero espectacular”
Añadir nuevo comentario

Usuario de Madteam.net No usuario
Vista Previa

 
 
 
 
 


Contactar con Administrador Madteam.net (David Oliveras) (este NO es el contacto del club exc. madteam)


© David Oliveras 1997 - 2018Licencia de Creative Commons | Nota Legal | Política de cookies | BLOG
 
Este sitio web utiliza cookies propias y de terceros para asegurarte una mejor experiencia. Al usar nuestro servicio, aceptas el uso de las mismas. Pulsa para ver más información sobre las cookies