La web original de MadTeam, online desde 1997
Entrar | Registrate
MadTeam > Foros de Montaña y Grupos > Montaña General > dos morts per un allau al Cadi

Montaña General

volver al indice del foro.

Monday 29 april 2013 - 08:05:12

dos morts per un allau al Cadi

Ho acabo de veure al 3/24, l'unic que han dit es que a sigut a la zona de la canal de cristall i que els cosos els han trobat aquesta nit


Algu en sap alguna cosa mes?

D.E.P 

  

expandir todo contraer todo 19 Respuestas Última respuesta Tuesday 30 april 2013 - 15:05

 
Monday 29 april 2013 - 08:59
Ho he sentit a la radio aquest mati... una desgracia.
No se si anaven a fer sky de muntanya, ja que portaven ARVA... 
En qualsevol cas, un cruel recordatori de que la muntanya es aixi de salvatge... 
El meu condol a amics i familiars





   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 09:03

Joder que putada. Y eso que el riesgo estaba en nivel 2 y llevaban Arva...


   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 09:15
OSTRESSSSSSSSS!!!!!!
Condol a familia i amics.....



   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 09:35
Joe,

Que mala sensacion se le queda a uno tras leer la noticia.
Llevaban ARVA, el peligro de aludes era relativamente bajo, habian dejado constancia de la ruta, vamos, que parece que habian tomado todas las precauciones, y aun asi la montaña siempre nos nos recuerda lo vulnerables que somos.

D.E.P.

   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 10:28
http://www.ara.cat/societat/allau-Montella_i_Martinet_0_909509245.html
sembla ser que va ser a la canal del ordiguer......


   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 10:38
Joer quina mala sort.........

DEP

   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 10:47


De nou la cara més agra de la muntanya.

Tot el meu condol a la familia i els amics d' aquests companys muntanyers. Força!

 

 

 


   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 11:42
Salut! Amb un company, ahir ens vam acostar fins al peu de l'Ordiguer seguint la traça d'uns esquís, amb intenció de fer quelcom per la zona. La neu profunda, la poca visibilitat i la nevada intensa que queia ens va fer desistir, (aproximant-nos, des de Prat de Cadí ens enfonsàvem de vegades fins la cintura), i a la 13 estàvem a Martinet fent una cervesa. Va fallar la predicció de la meteo, doncs al matí havia d'estar serè, i crec que també es va errar des del l'IGC en la previsió de risc d'allaus, hi havia molta neu fresca i extremadament inestable acumulada, més de la que van preveure que cauria i seguia nevant. Tot això, ja no serveix de res ara, i més si és té en compte que la darrera responsabilitat a muntanya és d'aquell que decideix quan i com vol afrontar-la, però val a dir que no hi havia cap avís i si miraves el possible risc d'allau en cap cas estava a les vessants nord. Tot plegat, una llàstima! D.E.P.
   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 12:12
Jo també m'he quedat molt trist al escoltar la noticia aquest matí a la radio i de seguida, quan he pogut, a veure que hi havia passat, no fos que a sobre fos un amic...que encara tocaria més, tot i que sigui egoïsta, però la realitat és aquesta. D'altra banda, estic d'acord amb els plantejaments de joelius, crec que es va errar en la predicció, però faria la reflexió de que, a vegades ens superen les ganes, l'ansia de muntanya i forcem situacions que pensant fredament no hauriem d'haver forçat. Avui, ja és igual, els que estimem aquest món tenim un pesar a sobre molt gran degut a la perdua, però insisteixo CAP I SENY que hi ha i haurà caps de setmana per fer tot allò que ens agrada i que les muntanyes no marxaran, nosaltres si. Molts ànims a amics i familiars. D.E.P.

   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 13:29
ho sento molt
no es pas el moment de judicis
m,estimo més meditar sobre els fets
i pensar en les famílies dels muntanyers
tots i totes en fem d,errors
naltros juguem amb la natura
i la natura juga amb naltros.
que les seves animes descansin en pau.


   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 14:56
La muntanya s,ha imposat de nou.......

El meu condol  i que ens esperin a tots molts anys.


   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 15:53
Sóc el predictor que he estat de guàrdia durant el cap de setmana en la predicció d'allaus. M'ha entristit moltíssim la notícia, sobretot quan aquest llarg hivern s'estava acabant i entre tots havíem aconseguit una sinistrabilitat molt baixa, especialment tenint en compte totes les situacions delicades que hi ha hagut. Escric també per dir-vos que és evident que no l'hem encertada, però això no aporta res; sí que em sembla important recordar-vos que on no arribem nosaltres intenteu arribar vosaltres, una predicció està subjecta a errors, estigueu alerta, en el cas de les allaus els errors s'incrementen exponencialment, sabeu que l'evolució de la neu depén de la meteo, si la meteo en alguns casos és de difícil encert (com aquesta llevantada) la incertesa s'arrossega en la predicció d'allaus. Per això, encara que consulteu la predicció d'allaus, fixeu-vos en si allò que veieu encaixa amb allò que heu llegit al butlletí, i adapteu el vostre comportament a les condicions reals que trobeu. Dir-vos també que totes les piulades i comentaris que feu ens ajuden molt a millorar la nostra feina.
El meu condol a la família i als amics.  

   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 16:58
Cocobill: sens dubte la millor predicció és la que dóna l'experiència i, amb aquesta,  saber valorar in situ les veritables condicions del terreny. El butlletí ha de ser una orientació que pot variar molt si temperatura i altres factors no són els que s'esperen.

No vull de cap manera que aquestes paraules s'entenguin com a un judici de valor respecte als companys que han perdut la vida; al contrari: el meu condol a familiars i amics.

   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 19:54
Hola de nou!

Cocobill, no vull encetar debats estèrils i estic molt d'acord amb les teves reflexions, però m'agradaria que em ressolessis un dubte si està al teu abast. Si no vaig errat, el butlletí de perills d'allaus  de l'IGC s'actualitza a les 14 hores diàriament, aleshores com és que des de dissabte fins avui a les 14 hores la predicció no ha variat gens? Quan ho he mirat aquest matí, la darrera actualització seguia sent del 27/04/13. M'ha sorprès molt veure com, fins avui mateix, el risc d'allau de fusió no estigués ni tan sols esmentat, només hi havia risc d'allau de placa, nivell 2, i els vessants nord, si més no al Cadí, en quedaven totalment exclosos. D'acord, ahir va fer fred, però precisament per això i degut a la forta nevada caiguda, la neu, evidentment, no estava assentada, tot el contrari, i més en vessants nord on li costa més transformar i on estava extremadament inestable. Com he dit abans, penso que la responsabilitat última quan es fa activitat a muntanya és d'aquells qui l'assumeixen i no de qui ha fet la predicció, però és si més no curiós, que no s'actualitzi la predicció de dissabte a diumenge que és quan, estadísticament, hi ha més gent a muntanya. D'altra banda, vull remarcar que, des dels mitjans públics és fa especial ènfasis en que abans de sortir a muntanya consultem les oportunes prediccions i ningú podrà discutir que tot i la inestabilitat de la llevantada la predicció era força favorable.

Armadillo, porto tot el dia meditant el que va succeïr. Ahir vaig ser allà mateix dubtant si entrar o no a la canal després de renunciar a fer-ne d'altres amb més compromís, tot plegat per salvar la sortida, ja que era evident que la meteo no acompanyava. Afortunadament, en arribar a l'embut d'entrada cap a les 11 del matí, la muntanya va triar per nosaltres i no ens hi vam ficar, anàvem a escalar no a nedar. Durant bona part de l'aproximació vam anar seguint la traça que havien obert uns esquís i ja a peu de canal vàrem sentir veus, malgrat no veure res a causa de l'espesor de la boira, probablement dels esquiadors que ens precedien i que possible i malauradament acabarien sent els dos accidentats. No hi havia ningú mes allà...Tan sols un osonenc solitari, amb qui vam coïncidir a l'aparcament i amb qui vam compartir l'aproximació i la dura tasca d'obrir traça sense raquetes, i que havent fet només un curs d'alpinisme el mes de febrer, s'hi anava a ficar sol, amb la meteo i les condicions nivològiques molt inestables. Per sort, va decidir baixar a fer una cervesa amb nosaltres a Martinet i tampoc s'hi va endinsar. Per tant, no emeto judicis, aporto dades, per si per algú poden ser d'interés i sense voler alimentar la morbositat. Amb tot, no vull dir que nosaltres vam actuar correctament i els que s'hi van ficar no, jo mateix m'he vist de vegades en situacions delicades per haver pres decisions equivocades o si més no qüestionables o  per no haver empleat les tècniques adequades. Però deixant de banda el factor humà, no hem d'oblidar que el risc zero no existeix a muntanya i que part de la nostra afició consisteix en intentar minimitzar en el possible aquests riscos objectius i no tan sols a assumir-los, a no ser que siguem uns suïcides o uns insensats. És per això que coincideixo amb elpiani, i només a tall reflexiu que no condemnatori, que de vegades ens exposem més del compte, ja sigui per motivació, desconeixement o simplement per salvar una sortida, i amb això no vull dir que els qui ahir van guanyar l'eternitat,  s'exposessin més del que tocava. El grau d'exposició que s'assumeix és una opció personal i cadascú és lliure d'escollir la seva.

Avui però, no puc deixar de pensar que hagués passat si nosaltres o l'osonenc haguéssim entrat a la canal. Hauríem tingut el mateix final, podríem haver ajudat en res si haguéssim estat allà en el moment de l'accident,... El que és segur és que no jutjo, com podria jutjar un comportament que jo mateix he adoptat en certes ocasions i que ahir vaig estar a centímetres de repetir? En tot cas seria un autojudici i la sentència seria culpable per exposició innecessària i absurda a allò que tant m'agrada i em fa somiar. Caldrà veure si tot plegat va transcórrer en l'ascensió o en el descens, tot i que és més que probable que aquests detalls no trascendeixin i que aviat, tot plegat quedi en l'oblit. El que ara és titular demà ja no ho serà. 

Espero no haver ofès a ningú amb aquest manuscrit i reïtero el meu condol a familiars i amics. D.E.P.

   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 20:05
El que em sembla curios, el conselh del Aran, actualitza cada dia a les 08,00  del mati el seu propi butlleti, en canvi meteocat, un servei metereologic de l administracio publica, actualitza cada dia a les 14,00 de cara al dia seguent, i en caps de setmana, el diumenge no treballa....
Jo penso que potser el meteocat, hauria de fer servir la mateixa metedologia que el conselh del Aran, i actualitzar a diari i a primera hora del mati, recollint les dades mes recents de la nit passada, si ha fet molt de vent i ha transportat la neu, hi hauran plaques segures?...
avui amb dia amb qualsevol smartphone, abans de començar la sortida pots tenir dades de primera mà, i decidir....
de totes maneres igual el problema, no es dels predictors del meteocat, si no dels que estan mes amunt........
No dubto de la bona tasca que fan els predictors per que en conec uns quants, i no tinc cap mena de dubte de la seva profesionalitat!



   Ocultar todas las respuestas      
Monday 29 april 2013 - 22:37


Ja no serveixen els debats de si les prediccions eren correctes o si hi haurien o no haver entrat. Tothom coincideix en que eren dos de les persones més precabudes en situacions adverses, coneixedors i experimentats en la muntanya.... Però també és cert que  el risc zero no existeix ....el que s havia de convertir en una matinal de poques hores s ha convertit en un viatge cap a l eternitat.

La tristor més profunda s ha apoderat entre tots els que els coneixiem.Dos persones que respectaven la muntanya i l estimaven..i dos amics insustituibles que seran sempre en el nostre record....una deagracia aixi costa molt de pair.....descanseu en pau 


Editado: 29-04-2013


   Ocultar todas las respuestas      
Tuesday 30 april 2013 - 12:13
Comento dubtes i coses que heu anat plantejant. Crec que és bó parlar de com es fan els butlletins perquè així l'usuari es pot fer una idea de la validesa, de quina confiança donar-li, i de quines limitacions tenen (no és un debat estèril). Primer, la predicció d'allaus a Catalunya la fa l'Institut Geològic de Catalunya, l'Aran inclós en colaboració amb el Conselh Generau d'Aran que també és administració pública, el Servei Meteorològic aporta la predicció meteo. Segon, el butlletí de l'IGC no surt abans de les 14.00 h perquè tenim 7 regions (de Mulheres al Costabona) i hem d'analitzar les dades de totes 7 abans d'escriure el butlletí; si només en tinguèssim una problement també el publicaríem a les 08.00 h. Tercer, el butlletí es fa de dilluns a dissabtes per una qüestió d'estructura laboral, per aquest motiu dilluns al matí encara hi ha havia la info de dissabte passat (cosa que a mi també em disgusta); de totes maneres hi ha un servei de guàrdia permanent per emetre avisos a Protecció Civil en cas de perill 4 o 5 (que no va ser el cas de diumenge) qualsevol dia i hora de l'any. Sobre la info de dilluns al matí, a primera vam fer una actualització a Protecció Civil (el perill pujava a 4 per la pluja); aquestes actualitzacions són consultables a les xarxes socials de Protecció Civil.
Canviant de tema, factor humà, sobre les decisions que els altres prenen sobre el terreny fent muntanya jo no sóc capaç de jutjar-les (espero no fer-ho mai), ja que ni jo mateix puc considerar-me 100% objectiu prenen una decisió en mig d'un temporal, amb un objectiu al cap, cansat i amb tots els condicionaments que em rutllen per dins; considerem-nos molt molt afortunats els que hem tingut una segona oportunitat.

   Ocultar todas las respuestas      
Tuesday 30 april 2013 - 15:05
Mis condolencias a la familia y amigos.

   Ocultar todas las respuestas      

 


 
  Si quieres abrir una conversación nueva entra  aqui 


 
  volver al indice del foro.
 
 
 

Estas en la Versión web | cambiar a versión para dispositivos móviles


Contactar con Administrador Madteam.net (David Oliveras) (este NO es el contacto del club exc. madteam)


© David Oliveras 1997 - 2024 Licencia de Creative Commons | Nota Legal | Política de cookies | BLOG
 
Este sitio web utiliza cookies propias y de terceros para asegurarte una mejor experiencia. Al usar nuestro servicio, aceptas el uso de las mismas. Pulsa para ver más información sobre las cookies
Este sitio web utiliza cookies propias y de terceros para asegurarte una mejor experiencia. Al usar nuestro servicio, aceptas el uso de las mismas. Pulsa para ver más información sobre las cookies